Des de CoopCamp disposem d’una oferta regular de formació en economia social i cooperativisme per a tots els públics, tant per a aquelles persones que tenen ganes d’apropar-se a l’economia social i solidària, com per a aquelles persones o col·lectius que estan pensant en constituir el seu propi projecte econòmic.

Oferta formativa

Pràctiques transformadores per associacions i cooperatives

Inici de les sessions: 22 de abril de 2021


Horaris: Diversos horaris


Aquest és un itinerari de 4 tallers virtuals per fer créixer i conèixer eines de l'Economia Social i Solidària especialment dirigit a associacions.

Els tallers tindran lloc entre abril i juny: 

 1. Formació bàsica sobre el crowdfunding - Fundació Goteo
 2. Com fomentar pràctiques d'economia solidària i consum responsable des de les associacions? - Pam a Pam
 3. Producció d’actes i esdeveniments en clau sostenible - CoopCamp amb Riumbombori (La Cultural Jordi Francolí) i La Imaginada
 4. La gestió econòmica de les associacions - Col·lectiu Ronda

Et crida l'atenció? Doncs inscriu-te i no t'encantis, les places són limitades! 


Els espais test agraris en cooperatives agràries. Recursos i experiències

Inici de les sessions: 27 de abril de 2021


Horaris: 10 - 12h


Aquesta jornada té per objectius presentar la guia “Espais Test Agraris. Eina per al relleu generacional en cooperatives agràries”, conèixer l'experiència de la Fundación Cooprado en la implantació d’un espai test agrari vinculat a la cooperativa agrària Cooprado i debatre sobre els reptes de fer efectiu l'encaix d'aquests dispositius en el sí de les cooperatives agràries, a partir de l'experiència de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) i la Fundación Cooprado.  

Empreses properes al tancament? Reactivem-les amb el cooperativisme (3 edicions: Reus, Tarragona i El Vendrell)

Inici de les sessions: 3 de maig de 2021


Horaris: Diversos horaris


La transmissió d’empreses ha esdevingut una de les opcions més avantatjoses i segures per a les persones emprenedores. En un moment de crisi com l’actual, en què alguns negocis poden decidir tancar, és molt important que tothom conegui els recursos que tenim a l’abast per donar continuitat a empreses properes al tancament, i fer-ho a través l’emprenedoria cooperativa.


Conèixer el Servei de Reempresa i l’Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona (CoopCamp) pot ser el primer pas per donar continuïtat a l’activitat econòmica. CoopCamp i el Servei de Reempresa us oferim una formació per conèixer les avantatges del relleu cooperatiu. Aquesta formació va dirigida a persones propietàries d'empreses properes al tancament i emprenedores que busquen negocis en funcionament. 

Organitzarem tres edicions de la formació:

 • dilluns 3 de maig, 9.30-11.30h - El Vendrell (Eina Espai Empresarial)
 • dijous 13 de maig, 15-17h - Tarragona (Tarragona Impulsa)
 • dijous 27 de maig, 15-17h - Reus (Mas Carandell)

Com incorporem la mirada feminista a la nostra cooperativa? Eines pràctiques per integrar les cures i la perspectiva de la sostenibilitat a les cooperatives de treball

Inici de les sessions: 4 de maig de 2021


Horaris: 16-19h


En aquesta formació, coorganitzada pels Ateneus Cooperatius Còopolis i CoopCamp,  ens aproximarem a la mirada feminista sobre l’economia. Ho farem a partir de la presentació d’eines pràctiques i inspiradores per introduir la sostenibilitat col·lectiva en les cooperatives de treball, coneguen models inspiradors i obrint espais de debat i reflexió col·lectiva entre projectes.


Objectius

 • Aprofundir en la mirada feminista sobre l’economia i la seva aplicació pràctica a les cooperatives mitjançant eines i estratègies inspiradores
 • Impulsar un procés d’aprenentatge i reflexió compartida sobre l’aplicació de la sostenibilitat col·lectiva en els projectes cooperatius
 • Identificar passos necessaris per aplicar-ho en els projectes cooperatius i com introduir-les en els documents de funcionament  en clau d’apoderament (RRI)

Sessions  

 • Sessió 1: La mirada feminista sobre l’economia
 • Sessió 2: Eines pràctiques per a la sostenibilitat col·lectiva a les cooperatives de treball
 • Sessió 3: Les dimensions de la sostenibilitat col·lectiva i la seva institucionalització a la cooperativa (RRI)

Destinatàries

 • Sòcies de cooperatives de treball
 • Es prioritzarà la participació de persones de les cooperatives de treball que cursin la formació completa, sent 3 el màxim de persones que es poden inscriure d’una mateixa cooperativa.
 • Es recomana la participació en les 3 sessions però també es pot realitzar la inscripció de manera separada en cadascuna de les sessions.

Relleu Cooperatiu: un model imprescindible de continuïtat d’un negoci. Presentació del “Protocol d’actuació per a l’acompanyament en un procés de recuperació d’empreses per part de persones treballadores”

Inici de les sessions: 11 de maig de 2021


Horaris: 12-13.30h


La transmissió d’empreses ha esdevingut una de les opcions més avantatjoses i segures per a les persones emprenedores. En un moment de crisi com l’actual és important conèixer els recursos que tenim a l’abast per donar continuïtat a empreses properes al tancament.

La continuïtat dels negocis mitjançant la fórmula cooperativa es considera una bona alternativa. D'entrada perquè les cooperatives han demostrat ser una forma empresarial amb una elevada capacitat de resiliència en temps de crisi, independentment del sector. I es consideren una bona eina per crear col·lectivament una economia que situï les persones al centre i sigui respectuosa amb l'entorn. Si el procés de conversió té èxit, les persones treballadores se'n beneficien però també les persones empresàries i el conjunt de la societat, ja que permet el manteniment dels llocs de treball i garanteix la continuïtat de l'activitat econòmica i del teixit productiu, comercial i veïnal.


En aquest context, l’Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona (CoopCamp) organitzen una jornada de presentació amb Col·lectiu Ronda del “Protocol per a la conversió d'empreses en cooperatives” amb l’objectiu de posar en valor les cooperatives com a fórmula empresarial per donar continuïtat a potencials projectes empresarials que estiguin en crisi així com identificar les accions necessàries a tenir en compte. En la jornada també coneixerem el cas de  La Fura Setmanari, un cas d’èxit de relleu cooperatiu. 


Aquesta jornada va especialment dirigida a tècnics promoció econòmica municipals, cambres de comerç, Col·legis professionals, Associacions de comerciants i botiguers. 

Taula de l'Administració Pública de CoopCamp

Inici de les sessions: 12 de maig de 2021


Horaris: 10h00 - 12h00


La Taula de l’Administració Pública de CoopCamp és un espai de trobada, treball i formació organitzat per l’Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona i dirigit a tots aquells ens públics del Camp que vulguin avançar en polítiques d’Economia Social i Solidària.

Està pensat per a personal tècnic i càrrecs electes de les Administracions Públiques locals i comarcals i té per l’objectiu oferir eines i exemples reals d’altres territoris.

Aquest 2021 s’organitza en 3 sessions al llarg de l’any, totes es faran en format on-line i tindrà una introducció teórica, descoberta d’exemples d’èxit, i finalment, un espai de dubtes i preguntes amb expertes en la matèria.

Cadascuna de les sessions durarà 2 hores.

Formació CONSOLIDEM-NOS : Generació d’escenaris per a la sostenibilitat econòmica col·lectiva & Comptabilitat Analítica per a la presa de decisions estratègiques

Inici de les sessions: 18 de maig de 2021


Horaris: 15:45-19:15


Generació d’escenaris per a la sostenibilitat econòmica col·lectiva & Comptabilitat Analítica per a la presa de decisions estratègiques.

En ambdós tallers es treballaran els continguts a través de la dinamització i un model participatiu. Les entitats participants obtindran eines per a la presa de decisions estratègiques cap a la sostenibilitat i especialment en el marc COVID19, que podran facilitar els processos interns de transformació en situacions complexes així com adaptar les nostres estratègies integrals a la situació de l’entorn.

Durada de cada taller: 6 hores, en jornades de 3 hores cadascuna.

Formadora: Esther Perelló i Piulats 

Titulada en administració d’empreses, postgraduada en comptabilitat i controlling per la Universitat Pompeu Fabra. Professora adjunta d’EADA i fundadora i CEO de Fasolà. Ha dirigit i dinamitzat mes de 800 projectes d’emprenedoria i ha desenvolupat projectes en diferents sectors a nivell nacional i internacional. Ha dirigit les estratègies de consolidació i d’expansió de diferents entitats en l’àmbit social. En aquests moment està pilotant el projecte de creació de plataformes col·laboratives intersectorials generadores d’impacte social, mediambiental i econòmic col·lectiu.

Formació Finançament FCTC - CONSOLIDEM-NOS!

Inici de les sessions: 21 de maig de 2021


Horaris: 9:45 - 12:15


Projecte formatiu: Finançament d’entitats de l’economia social i solidària

Acció formativa sol·licitada per l’Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona per oferir-la a persones de cooperatives del territori per explicar els diferents aspectes de finançament per a cooperatives i entitats de l’economia social i solidària.

Objectius

o Conèixer els aspectes clau del finançament.

o Conèixer els instruments financers adreçats a cooperatives i entitats de l’economia social.

Continguts

Què és el finançament?

Avantatges i dificultats del finançament

Instruments financers. Característiques

La sessió serà via ZOOM

https://us02web.zoom.us/j/85237494062

ID de reunión: 852 3749 4062

Comunicació i cooperativisme. Dignifiquem la professió!

Inici de les sessions: 24 de maig de 2021


Horaris: 9h30 - 14h00


Una jornada per posar sobre la taula el cooperativisme com una fórmula per dignificar el sector del periodisme i la comunicació, en general. Organitzar-se de forma cooperativa és lluitar contra la precarietat del sector i apostar per un model empresarial just, viable i auto organitzat.

Durant la jornada parlarem de comunicació inclusiva i de cooperativisme i coneixerem projectes cooperatius del sector de la comunicació del territori.

9h 30 – Benvinguda, a càrrec de Pedro Redondo, tècnic de l’Ateneu CoopCamp.

9h 45 - Taller “Comunicació transformadora: difondre missatges i imatges més inclusives”, a càrrec d’El Far Coopreatiu SCCL (1h00)

15 min de descans

11h 00 – Entrevista – El cooperativisme com a model per dignificar la tasca professional. Conversa entre el periodista Enric Garcia Jardí i Miquel Segú, de Col·lectiu Ronda SCCL (1h00)

15 min de descans

12h 15 - Taula rodona (1h30) - Cooperativitzar la comunicació, guanyar terreny cap a la llibertat de premsa

Participants:

Elisenda Trilla, de Produccions Saurines SCCL

Roser Ferrer, de La Fura SCCL 

Núria Loras, d’El Far Cooperatiu SCCL

Modera – Oriol Montesó, de Gam Lab SCCL

13h45 – CLOENDA, a càrrec de Pedro Redondo, tècnic de l’Ateneu CoopCamp.


Si vols seguir la sessió per streaming, només cal que t'inscriguis al web de CoopCamp. Si vols assistir presencialment al Teatre El Magatzem, cal reservar plaça via mail a tarragona@coopcamp.cat després de fer la inscripció. 

Formació CONSOLIDEM-NOS : Eines comercials per vendre amb valors

Inici de les sessions: 27 de maig de 2021


Horaris: 15:45-18:15


Eines comercials per vendre amb valors.

DESCRIPCIÓ: Mentalitat, estratègia, planificació i execució; pas a pas per obtenir uns millors resultats en vendes.

DURADA: 2 hores.

Itinerari Engeguem el nostre projecte cooperatiu! - 10a EDICIÓ - Juny 2021

Inici de les sessions: 1 de juny de 2021


Horaris: de 16.00 a 19.00h


Itinerari Engeguem 

Formació CONSOLIDEM-NOS : Comunicació transformadora: de la proposta de valor al relat

Inici de les sessions: 7 de juny de 2021


Horaris: 15:45-18:15


Comunicació transformadora: de la proposta de valor al relat


DESCRIPCIÓ: Una reflexió sobre l'estratègia de comunicació que fem servir els projectes cooperatius i com construir un relat que s'adigui als valors de l'economia social i solidària


DURADA: 2 hores.


La formació la impartirà la Cooperativa EL Far

Formació CONSOLIDEM-NOS: La importància de la Documentació Social - FCTC

Inici de les sessions: 17 de juny de 2021


Horaris: 15:45-19:15


Objecte del projecte formatiu

Acció formativa per donar a conèixer la documentació necessària per una bona gestió de la cooperativa.

Objectius

o Conèixer la documentació social que cal tenir a la cooperativa.

o Entendre la importància de tenir correctament la documentació social de la cooperativa.

o Visualitzar el circuit de producció i processament dels acords socials

o Aprendre a emplenar i presentar la diversa documentació.

Duració: 3h

Formació CONSOLIDEM-NOS: Incorporació de Sòcies a les Cooperatives - FCTC

Inici de les sessions: 1 de juliol de 2021


Horaris: 15:45-19:15


Objecte del projecte formatiu

Acció formativa per a persones de cooperatives del territori per explicar com fer el procés d’incorporació de treballadores a sòcies a la cooperativa.

Objectius

o Formació en la incorporació de noves persones sòcies a la cooperativa.

o Millorar l’empleabilitat de les persones de la cooperativa.

Duració: 3h

Formació CONSOLIDEM-NOS : Governança, participació i gestió democràtica

Inici de les sessions: 14 de setembre de 2021


Horaris: 15:45-20:15


Governança, participació i gestió democràtica

Quan parlem de ESS cal parlar de democràcia i de participació. Com podem portar a la pràctica aquests conceptes? Com a trets distintius de la ESS, la democràcia i la participació necessiten un marc de funcionament clar, que permeti que les persones que formen les nostres entitats puguin participar efectivament. A partir de la concreció d’òrgans de governs i la definició d’espais i estructures per poder portar ho a terme, podrem generar models de governaça que ens permetran avançar i construir entitats més fortes i cohesionades, amb una base social sòlida i una vida societària sana.

DURADA: 5 sessions de 4 hores. Total: 20h

Imparteix: Cooperativa Ensó