CoopCamp

Plataforma de gestió de projectes i inscripcions

PROFESSIONALITZEM-NOS: CULTURA I ESS - Cicle de xerrades

Descripció

PROFESSIONALITZEM-NOS: CULTURA I ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA - Cicle de xerrades


Cicle de xerrades inclòs dins del programa “Professionalitzem-nos: cultura i ESS” impulsat pel Cercle de Cultura de CoopCamp, que té per objectiu la professionalització de projectes del sector cultural del Camp de Tarragona en el marc de l’ESS.


El cicle pretén donar a conèixer i reflexionar sobre diferents dimensions que permeten el desenvolupament de projectes culturals en el marc de l’ESS, a través de continguts aportats per professionals experts i la visibilització de casos pràctics i d’èxit. També permetrà als participants conèixer altres professionals culturals del territori. Consta de 8 xerrades que combinen el format virtual i presencial a diferents punts del territori, i tindran una durada aproximada de 90 minuts. Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.

Selecciona les sessions on vulguis participar:

Sessió 1

Bones pràctiques en la contractació artística i Estatut de l’Artista

Sessió conclosa

21 de gener de 2025

18:00 - 20:00 H

Lloc

Virtual

Formadora

Ana Airas, advocada de l'AADPC

Descripció

L'aprovació de noves mesures de l'Estatut de l'Artista ha comportat una sèrie d'avenços importants en l’àmbit laboral d’aquest col·lectiu. Coneixerem les mesures aprovades fins a l’actualitat, així com recomanacions per promoure bones pràctiques en la contractació artística per part de programadors i programadores.

Sessió 2

Cultura i comunitat educativa: treballem plegades?

Sessió conclosa

11 de febrer de 2025

18:00 - 20:00 H

Lloc

Centre Cívic Antic Ajuntament (Tarragona)

Formadora

Sara López i Elena Piñol, sòcies de Cuentropía SCC

Descripció

Reflexionarem sobre la importància d'incorporar una mirada cultural a l’educació i sobre els reptes que ens trobem en l’àmbit cultural per treballar amb més complicitat amb les comunitats educatives. També identificarem elements clau per apropar la cultura als centres educatius des de l’Economia Social i Solidària.

Sessió 3

Drets culturals: diversitat i participació

Sessió conclosa

25 de febrer de 2025

18:00 - 20:00 H

Lloc

Virtual

Formadora

Gemma Carbó, directora del Museu Terra

Descripció

Els drets culturals estan reconeguts internacionalment a la Declaració Universal de Drets Humans, i en els darrers anys han començat a tenir un desenvolupament normatiu important amb la Llei de Drets Culturals a Catalunya o amb el Plan Nacional de Derechos Culturales a nivell estatal. Aquest posicionament deriva de la necessitat de repensar-nos com a societats diverses i plurals que han de fer front a reptes globals de gran complexitat. Les cultures i les diverses formes d'expressió artística, lingüística, estètica, de gènere o edat necessiten trobar nous fonaments i relats per habitar el món de manera més justa i sostenible.

Sessió 4

Art comunitari i participatiu

Sessió conclosa

18 de març de 2025

18:00 - 20:00 H

Lloc

Vallsgenera (Valls)

Formadora

Aida Bañeres, sòcia de Produccions Saurines SCCL

Descripció

L’art en comunitat actua com a dinamitzador social de nuclis poblacionals diversos, promovent relacions intergeneracionals i treball amb artistes locals. A través d’experiències dutes a terme per Produccions Saurines, exemples d’actuacions d’aprenentatge horitzontal i cooperatiu des de diverses disciplines, s’han demostrat positives com a eina de cohesió i de desenvolupament de les capacitats creatives de les participants.


Sessió 5

L'art de finançar la cultura: opcions i models

Sessió conclosa

8 de abril de 2025

18:00 - 20:00 H

Lloc

Virtual

Formadora

Irene Borràs, consultora d'entitats culturals

Descripció

Pensar en noves propostes i activitats culturals és només una part de l'arrencada de qualsevol projecte. Cal pensar també en com es generaran recursos econòmics. Per garantir la sostenibilitat a llarg termini, s'ha de comptar amb un model de finançament adaptat a les diferents realitats. Per a desenvolupar-lo, es poden emprar diverses vies de finançament, tant públiques com privades, i diferents formes, com ara subvencions, donacions, crèdits ètics o la venda de productes i/o serveis. En aquesta xerrada, explorarem aquestes opcions des de la perspectiva de l'ESS.

Sessió 6

Incloure mirades crítiques del sistema de pensament colonial sexe/gènere, més enllà del feminisme, en els espais culturals

Sessió conclosa

6 de maig de 2025

18:00 - 20:00 H

Lloc

Virtual

Formadora

Tau Luna Acosta, artista, mediador i investigador

Descripció

Com pensar-nos com a treballadors/es culturals dins de les estructures precàries que ens acullen? Repassarem algunes estratègies i conflictes a travessar i sostenir per a pensar modes de relacionar-nos amb les nostres xarxes de formes no extractivistes i que no reprodueixin els mateixos codis colonials dins dels quals estan fabricades les estructures culturals institucionals. Perquè mentre les institucions culturals sostinguin estructures fetes a la mesura de l'ordre colonial racial no hi haurà manera de desmantellar el sistema de pensament sexe/gènere binari i totes les violències que aquest reprodueix. Convidem a imaginar possibles modes d'acció més afectius des del petit i el lent.

Sessió 7

Espais culturals, raça i decolonialitat

Sessió conclosa

20 de maig de 2025

18:00 - 20:00 H

Lloc

Llibreria El Soterrani (Tarragona)

Formadora

David Yubraham Sánchez, sociòleg i gestor cultural

Descripció

Espai de diàleg i debat a partir de la revisió d'exemples pràctics, sobre com opera la categoria de raça en el món dels espais culturals i el seu impacte en les nocions de cultura que circulen en l'àmbit institucional. Reflexionarem sobre quines pràctiques cal mobilitzar en clau antiracista en el marc d'iniciatives de programació i mediació cultural comunitària. 

Sessió 8

Inclusió social i accessibilitat en la cultura

Sessió conclosa

10 de juny de 2025

18:00 - 20:00 H

Lloc

Antic Hospital de Sant Joan (Reus)

Formadora

Sara Medina, mediadora cultural d’Apropa Cultura

Descripció

Reflexionarem sobre què podem fer des dels projectes culturals per tal de garantir la cadena de la inclusió i l’accessibilitat, no només pensant en les normes i els reglaments sinó també en com crear espais, projectes i programes més amables i humans, on tothom tingui cabuda i es generin vincles i comunitats.